Tiroid kanseri nasıl tedavi edilir?

Tiroid kanseri nasıl tedavi edilir?

Tiroid kanserlerinin hemen her türünde temel tedavi cerrahidir.

Tiroid kanseri nasıl tedavi edilir?

Cerrahide prensip tiroid bezi çıkartılırken gırtlak ve ses tellerine giden sinirlerin ve tiroid bezinin hemen arkasında bulunan ve kalsiyum mineralinin kandaki düzeyinin sabit kalmasını sağlayan‘parat hormon’ adlı hormonu salgılayan mercimek büyüklüğünde ‘paratiroid bezlerinin’ dikkatli bir şekilde korunmasıdır.

Tiroid bezinin bir tarafına sınırlı çok ufak çaptaki bazı tümörler varlığında bezin o yarısının çıkartılması ve sonrasında ağızdan alınan hormon takviyesi yeterli tedavi oluşturmaktadır. Bunun dışındaki durumlarda tiroid bezi yukarıda söz edilen yapılara zarar verilmeden tamamen çıkartılmalı ve tümörün cinsi, büyüklüğü ve yayılımına göre ilave tedaviler: Tiroid hormon takviyesi,‘radyoaktif iyot (atom) tedavisi, dışarıdan verilen ‘radyoterapi’ (şua tedavisi, ışın tedavisi), ‘kemoterapi’ (kanser ilaçlarıyla tedavi) gibi tedaviler eklenebilmektedir.

Gırtlağa giden sinirlerin kesilmesi veya ciddi hasar görmesi durumunda kalıcı ses kısıklığı, yeme ve içme sırasında öksürme hatta ciddi solunum sıkıntısı hasta için çok can sıkıcı sorunları oluşturur. Bu durumu düzeltmek için kimi zaman, sadece Kulak Burun Boğaz hekimleri tarafından uygulanan gırtlak, ses teli ameliyatları gerekebilmektedir.

Paratiroid bezlerinin dördünün birden hasar görmesi ise kanda kalsiyum düzeyinde düşmelere, eller, dudaklar çevresi ve ayaklarda uyuşmalara ve kasılmalara yol açabilmektedir. Hasta bu durumda yaşam boyu kalsiyum ve D vitamini hapları kullanmak zorunda kalmaktadır.

Bu ameliyatların bu tür cerrahiler konusunda deneyimli, bölge ‘anatomisine’ vakıf baş ve boyun cerrahları veya ‘endokrin’(hormon hastalıkları) cerrahlarınca uygulanması yukarıda söz edilen ‘komplikasyonların’ (bir ameliyat veya tedavi yönteminin istenmeyen kötü sonuçları) en aza inmesini sağlayabilir.

Tiroid kanserlerinin çoğunun iyodu kandan emen hücrelerden oluşması bu hastalıkların tedavisinde radyasyon (şua) saçan radyoaktif iyodun bir tedavi yöntemi olarak kullanılmasına yol açmıştır.

Bu tedavi yöntemi hastada kullanılacaksa radyoaktif iyodu emecek sağlıklı tiroid dokusu en aza indirilmesi yani tiroid bezinin tercihen tamamının veya tama yakının çıkartılmış olması gerekmektedir.

Böylece vücuda verilen radyoaktif iyot sadece etraf dokulara veya uzak organlara yayılmış tiroid hücrelerince emilir ve onların yok olmasını sağlar.

Tiroid Kanserinin Cerrahi Tedavisindeki Yenilikler

Günümüzde tiroid ameliyatları eskiden yapılan ve neredeyse boynun tüm ön kısmını geçen kolye tarzındaki kesiler yerine orta hatta veya yanlarda tanı amacıyla çıkartılacak tiroid yarısının üzerinde kimi zaman 2,5 cm kadar uzunlukta kesiler yoluyla yapılabilmektedir. Bu küçük kesiler hem ameliyat sonrası ağrıların azalmasını hem de boyundaki kesi izinin daha zor fark edilir bir şekilde iyileşmesini sağlamaktadır.

Ayrıca endoskop adı verilen optik aletlerin yardımıyla tiroid bezinin çıkartılması için gereken kesi uzunluğu daha da kısaltılabilmektedir.

Endoskopik tiroidektomi denilen bu yöntemde hastanın ameliyat sonrası gerek ağrı, gerek ileride ortaya çıkabilecek büyük yara izine bağlı sıkıntıları azalmaktadır.

Doğaldır ki bu ufak kesiler yoluyla ameliyatın yapılabilmesi ancak nodülün ve tiroidin belli bir büyüklüğün altında olması durumunda söz konusudur

Duyurular

Randevu İçin

0 530 5000 199


Randevu İçin

0 530 5000 199


Randevu İçin

0 530 5000 199


Randevu İçin

0 530 5000 199


Randevu İçin

0 530 5000 199


Randevu İçin

0 530 5000 199


Randevu İçin

0 530 5000 199


Randevu İçin

0 530 5000 199



Hakkımızda

Bizi takip etmeye devam edin. Yeniliklerimizden ilk önce siz haberdar olun.

SOSYAL MEDYA:

    

Ankara Tiroit Cerrahi Merkezi

Lütfen daha iyi bir hizmet için bilgi almak istediğiniz konularda bizimle irtibata geçin:
 kgokcan (@) yahoo.com
  +90 530 5000 199
  +90 312 321 0707
 Ege Plaza - İşçi Blokları Mahallesi, Mevlana Blv. No:182, KAT: 20, N0: 91 / 06530 Çankaya / Ankara
 © Design Bursa WebTasarım